Banner

Wednesday, May 20, 2009

Jahanam dan seksaannya..


Allah SWT mngatakan bhwa jahanam itu ada 7 pintu. Setiap pintu ada bahagian yg terbahagi. Yang dmaksudkan bahagian itu adalah kelompok. Dan dikatakan, bahawa yg dimaksudkan dgn ointu2 adalah tingkatan2. Ialah satu tingkatan di atas tingkatan yg lain.


Ibnu Juraj berkata,"Neraka itu ada 7 tingkatan. iaitu Jahanam, Laza, Huthamah, Sa'ir, Saqar, Jahim dan Hawiyah. Yg plg tinggi utk para penentang agama. yg ke-2 utk org yahudi. Ke-3 utk org2 Nasara. Yg ke-4 utk org yg suka menukar agama. Yg ke-5 utk org2 majusi. Yg ke-6 utk org2 musyrik. Maka Jahanam Neraka yg teratas.

Juga dikatakan, bhwa ertinya,"Sesungguhnya Allah SWT membahagi pengikut iblis menjadi 7 bahagian. Setiap bahagian masuk Neraka sesuai dgn tingkatannya. Oleh kerana tingkat kekufuran dan kemaksiatan mereka berbeza, maka berbeza pula tingkatan mereka d dlm neraka. Dan dikatakan, "Neraka itu dijadikan 7 tingkatan sesuai dgn 7 anggota badan manusia; mata, telinga, lidah, perut, faraj, tangan dan kaki. semua itu adalah sumber keburukan. Maka semuanya melalui pintu neraka.

At-Thabrani merawikan bhwa Jibril as dtg kpd Rasulullah SAW dlm keadaan luarbiasa. Maka Rasulullah menghampirinya dan bertanya,"Wahai Jibril, mengapa kulihat engkau berubah rupa?" Jibril menjawab,"Aku dtg padamu ini setelah Allah memerintahku melihat hembusan api Neraka." Rasulullah berkata,"Jibril,berikan gambaran padaku ttg Neraka!" Jibril berkata,"Sesungguhnya Allah SWT memerintahkan Jahanam menyalakan apinya seribu tahun sehingga putih. Kemudian memerintahkan menyalaknnya lagi seribu tahun sehingga merah. Bahkan kemudian memerintahkan lagi seribu tahun sehingga menjadi hitam. Itulah hitam yg pekat. Tdk terang lg nyalanya dan juga tdk blh dipadam apinya. Demi Zat mengutuskanmu dgn hak sbg nabi, kalau saja Jahanam itu dibuka sekecil lubang botol, matilah semua penghuni bumi. Demi Zat yg mengutuskanmu sbg nabi dgn hak, kalau penjaga Jahanam itu turun ke dunia, matilah semua penghuninya disebabkan buruk rupanya dan busuk baunya. Demi Zat yg mengutuskanmu dgn hak, kalau sepotong rantai ahli Neraka spt yg disifati Allah dlm kitab-Nya itu diletakkan di atas gunung dunia, hancurlah dia dan tdk akan berhenti meleleh sehingga sampai ke bumi yg terendah."
Lalu Rasulullah berkata,"cukuplah Jibril, jangan buatku risau. Aku blh mati." Kemudian Rasulullah memandang Jibril as. Ia sedang menangis. Rasulullah bertanya," Wahai Jibril, mengapa engkau menangis? Bukankah engkau ada tempat yg telah dijanjikan Allah untukmu?" Jibril as berkata," Bagaimana aku tdk menangis? Barangkali aku dlm ilmu Allah boleh berubah dr keadaan ini. Aku tdk tahu mungkin aku juga ditimpa seperti apa yg menimpa Iblis. Sungguh Iblis pun asal dari Malaikat! Aku tdk tahu mungkin aku diuji spt ujian Harut dan Marut."
Rasulullah lalu menangis seiring dgn tangisan Jibril as. Keduanya menangis sampai dikatakan,"Wahai Jibril dan wahai Muhammad, Allah telah menjamin kmu tdk akan menderhakai-Nya."
Jibril as lalu naik dan Rasulullah SAW pun keluar. Kemudian Rasulullah SAW berjumpa kaum Ansar. Mereka bermain-main dan tertawa riang. Rasulullah SAW berkata,"mengapa engkau tertawa sedang Jahanam mengikuti di belakangmu? Kalau saja engkau tahu apa yg aku tahu, tentu engkau akan sedikit tertawa dan byk menangis dan tentu sajaa engkau tdk sibuk dgn makan minum. Bahkan engkau akan pergi ke masjid memohon kpd Allah SWT."
Kemuliaan dipanggil,"Ya Muhammad, jgn jadikan hambaKu putus asa. Kau hanya diutus sbg pemberi khabar gembira. Dan bukan Ku-utus utk menyusahkan."
Rasulullah berkata,"Betulkan dan marilah!"

Imam Ahmad merawikan, "sesungguhnya Nabi SAW berkata kpd Jibril as,"Tidak pernah kulihat sama sekali Mikail tertawa." Jibril menyahut,"Mikail tdk pernah tertawa sejak Neraka diciptakan."
Juga Imam Muslim merawikan bahawa Rasulullah SAW bersabda;
" Pada hari kiamat, Jahanam didatangkan. Ia punya 70ribu penjaga. Setiap penjaga disertai 70ribu Malaikat yg menghelanya."

sumber: dari buku yg aku baca..(^__^)

wallahualam....

1 komen:

dwi May 23, 2009 at 12:32 PM  

semoga dalam masuk jannah bisa secepat para kekasih Alloh...,namun jika harus di cuci di neraka dahulu semoga di tempat yg hangat suam2...:D

...^sPaCe aRouNd My SiGhT^... Designed by Ipietoon © 2008

Back to TOP